Over /e/OS

/e/OS is een compleet, volledig BigTech-vrij, open source, mobiel besturingssysteem, gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde applicaties. Ze vormen een privacy-respecterend intern systeem voor jouw smartphone. En het zijn niet alleen maar claims: open-source betekent controleerbare privacy. /e/OS heeft academische erkenning gekregen van onderzoekers van de University of Edinburgh en Trinity College of Dublin.

Niet alleen het besturingssysteem, maar ook apps en online services zijn cruciale onderdelen van de dagelijkse ervaring. Deze online services, waaronder de zoekmachine, het e-mailplatform, de browser en andere online tools, creëren een unieke privacy-respecterende omgeving.

Een 'ontGoogled' OS

/e/OS is een 'ontGooglede' versie van Android OS. Het heeft een open-source Android OS-kern, zonder dat Google-apps of Google-services toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens.

  • De standaardzoekmachine van Google is overal uit het besturingssysteem verwijderd en vervangen door de meta-zoekmachine van /e/OS
  • Google-services zijn vervangen door microG
  • Connectiviteitscontroles maken geen gebruik van Google-servers
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van de Network Time Protocol-servers van Google
  • Er worden geen servers van het Domain Name System van Google gebruikt
  • Geolocatie maakt naast GPS ook gebruik van Mozilla Location Services

Compatibel met Android-apps

/e/OS is compatibel met al je favoriete Android-apps, omdat het privé houden van je gegevens niet betekent dat je je digitale ervaringen moet opgeven.

Met /e/OS vind je een reeks zorgvuldig geselecteerde standaard-apps voor de meest voorkomende behoeften, persoonlijk en professioneel: e-mail ontvangen, je week plannen, chatten met vrienden en collega's, surfen op internet, het weer bekijken, je route plannen...

Alle apps zijn gebaseerd op open source-bouwstenen. /e/OS verbeterde hun ontwerp en ervaring zodat ze er fantastisch en gebruiksvriendelijk uitzien.

Ga voor al het andere naar de AppLounge!

Apps met beoordeelde privacy

Applicaties die beschikbaar zijn in de AppLounge omvatten open source-apps die je vanuit F-droid kunt krijgen, evenals de gratis Android-apps die je in de gebruikelijke PlayStore zou vinden.

In een oogwenk kan /e/OS de app-code voor je ontcijferen: je kunt zien welke en hoeveel trackers er in de app zitten. Het documenteert ook het aantal machtigingen dat de app nodig heeft om te werken. Met een gemakkelijk af te lezen score kun je zien welke apps veilig zijn en welke je moet vermijden.

Ontsnap aan de digitale bewaking

Niet alleen informeert /e/OS je over trackers die in apps zijn gevonden, maar je kunt er tevens voor kiezen of je het accepteert of niet om gevolgd te worden, in de Advanced Privacy-widget. Daar vind je nog meer coole functies zoals het verbergen van je IP-adres of je geolocatie wanneer je dat wenst.

Deze functie én de adblocker die standaard is ingeschakeld in de webbrowser, laten je genieten van een digitaal leven met zeer weinig of geen advertenties in applicaties en op internet.