Tails - Volledig anoniem online

Overal volledig anoniem online

Een besturingssysteem waarmee je volledig anoniem kunt werken, zowel online als offline. Een systeem, bovendien, dat je altijd en overal bij je draagt. Het is zo groot als je duimnagel, en je hangt het bijvoorbeeld aan je sleutelbos. Hoe gaaf klinkt dat?

Tails

Tails is een draagbaar besturingssysteem dat beschermt tegen ongewenste online surveillance en censuur. Om Tails te gebruiken start je de computer op vanaf de Tails-USB-stick in plaats van vanaf de harddisk. Je kunt zo je eigen computer tijdelijk veranderen in een ultra beveiligde machine, maar je kunt ook prima de computer van iemand anders gebruiken.

Amnesia

Tails Amnesia

Tails start altijd vanuit dezelfde schone staat en alles wat je doet verdwijnt automatisch als je Tails afsluit. Zonder Tails kan bijna alles wat je doet sporen achterlaten op de computer:

 • Websites die je hebt bezocht, zelfs in privémodus;
 • Bestanden die je hebt geopend, zelfs als je ze hebt verwijderd;
 • Wachtwoorden, zelfs als je een wachtwoordmanager gebruikt;
 • Alle apparaten en Wi-Fi-netwerken die je hebt gebruikt;
 • Tails daarentegen schrijft nooit iets naar de harde schijf en draait alleen vanuit het geheugen van de computer. Het geheugen wordt volledig gewist wanneer je Tails afsluit, waardoor alle mogelijke sporen worden gewist.

Een kant en klare Tails USB-stick haal je al in huis voor slechts €25, plus €4,50 verzendkosten.

Tails USB-stick

Permanente opslag

Je kunt een aantal van je bestanden en configuraties opslaan in een versleutelde permanente opslag op de USB-stick: je documenten, browserbladwijzers, e-mails en zelfs sommige extra software. De permanente opslag is optioneel en je beslist altijd helemaal zelf wat permanent is. Al het andere wordt vergeten.

Digitale beveiligingstoolbox

Tails Toolbox

Tails bevat een selectie applicaties om veilig aan gevoelige documenten te werken en om mee te communiceren. Alle applicaties zijn klaar voor gebruik en zijn geconfigureerd met veilige standaardinstellingen om fouten te voorkomen. Tails bevat:

 • Tor Browser met uBlock, een veilige browser en een ad-blocker;
 • Thunderbird, voor versleutelde e-mails;
 • KeePassXC, om sterke wachtwoorden te maken en op te slaan;
 • LibreOffice, een office-pakket;
 • OnionShare, om bestanden te delen via Tor;
 • Metadata Cleaner, om metadata van bestanden te verwijderen;
 • en nog veel meer!

Applicaties worden automatisch geblokkeerd wanneer ze verbinding proberen te maken met het internet zonder Tor. Alles in de Persistent Storage wordt automatisch versleuteld. Tails schrijft niets naar de harde schijf. Al het geheugen in de computer wordt volledig gewist bij het afsluiten.

Tor voor alles

Alles wat je doet op het internet vanuit Tails gaat via het Tor-netwerk. Tor versleutelt en anonimiseert je verbinding door deze over drie relais te sturen. Relais zijn servers die worden beheerd door verschillende mensen en organisaties over de hele wereld.

Eén enkel relais weet nooit waar de versleutelde verbinding vandaan komt of naartoe gaat:

 • Het 1e relais weet alleen waar je vandaan komt, maar niet waar je naartoe gaat;
 • Het 3e relais weet alleen waar je naartoe gaat, maar niet waar je vandaan komt;
 • De verbinding naar de eindbestemming wordt waar mogelijk versleuteld om te voorkomen dat het 3e relais de inhoud kan lezen.

Op deze manier is Tor veilig, zelfs als één of twee relais kwaadwillend zouden zijn.

Het Tor netwerk heeft meer dan 6.000 relais. Organisaties die Tor-relais beheren zijn universiteiten zoals MIT, activistische groepen zoals Riseup, non-profitorganisaties zoals Derechos Digitales, internethostingbedrijven zoals Private Internet Access, enzovoort. De enorme diversiteit aan mensen en organisaties die Tor-relays draaien maakt het veilig en betrouwbaar.

Vermijd online toezicht en censuur

Tails Secure

Tor voorkomt dat iemand die je internetverbinding in de gaten houdt te weten komt wat je op het internet doet. Je kunt censuur vermijden omdat het onmogelijk is voor een censor om te weten welke websites je bezoekt.

Als verbindingen met Tor geblokkeerd zijn of gevaarlijk zijn om te gebruiken waar je je begeeft, bijvoorbeeld in sommige landen met zware censuur, kun je bridges gebruiken om te verbergen dat je verbonden bent met het Tor netwerk.

Vermijd tracking en verander identiteit

Tor voorkomt ook dat de websites die je bezoekt, weten waar en wie je bent, tenzij je ze dat vertelt. Je kunt websites anoniem bezoeken of je identiteit veranderen. Online trackers en adverteerders kunnen je dan niet meer volgen van de ene website naar de andere.

Je kunt een blog publiceren of een social media-account volledig vanuit Tails beheren. Als je het enkel en alleen vanuit Tails benadert, kan het niet aan jou gerelateerd zijn. Je kunt documenten en afbeeldingen gerelateerd aan deze andere identiteit opslaan in je Persistent Storage, je wachtwoorden bewaren in KeePassXC, een eigen e-mailaccount hebben in Thunderbird, etc.

Transparantie

Alle broncode van Tails is openbaar en open source, zodat onafhankelijke onderzoekers kunnen controleren of Tails echt werkt zoals het zou moeten.

Een kant en klare Tails USB-stick haal je al in huis voor slechts €25, plus €4,50 verzendkosten.

Tails USB-stick
Terug naar blog