Bezorgd dat je telefoon je bespioneert? Probeer een ander OS

Bezorgd dat je telefoon je bespioneert? Probeer een ander OS

De tijd is voorbij dat telefoons vooral werden gebruikt om te bellen of korte stukjes tekst te versturen. Tegenwoordig hebben ze zoveel functies dat het moeilijk is om er één aan te wijzen. We zouden kunnen zeggen dat de smartphones van tegenwoordig in wezen surveillance-apparaten zijn. Ze registreren je locatie, je surfgedrag, je bewegingen, je toetsenbordinvoer en nog veel meer.

Geïnstalleerde apps proberen deze informatie naar adverteerders te sturen voor marketingdoeleinden. Het besturingssysteem zelf verzamelt ook veel gegevens die naar ontwikkelaars worden gestuurd. App-tracking staat al een tijdje in de schijnwerpers (vooral sinds Apple zijn App Tracking Transparency-functie onthulde), maar hoe zit het met alle gegevens die door het besturingssysteem worden verzameld? Uit een recent onderzoek naar zes verschillende soorten toestellen bleek dat de meeste, zelfs als ze niet actief waren, "aanzienlijke hoeveelheden" informatie verstuurden naar de ontwikkelaar van het besturingssysteem en derden zoals Google, Microsoft, LinkedIn en Facebook.

...het besturingssysteem zelf verzamelt ook veel gegevens die naar ontwikkelaars worden gestuurd

Het is duidelijk dat, tot op zekere hoogte, het verzenden van gegevens over het internet deel uitmaakt van hoe verbonden apparaten werken: het was de hoeveelheid verzonden informatie die de onderzoekers verraste. Dus wat kun je doen? Het is niet eenvoudig om je los te maken van het Google-Apple duopolie, maar als je een privacy-bewust persoon bent, kun je overwegen om een ander besturingssysteem te installeren.

/e/OS

/e/OS is een compleet, volledig BigTech-vrij, open source, mobiel besturingssysteem, gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde applicaties. Ze vormen een privacy-respecterend intern systeem voor jouw smartphone.

/e/OS

Niet alleen het besturingssysteem, maar ook apps en online services zijn cruciale onderdelen van de dagelijkse ervaring. Deze online services, waaronder de zoekmachine, het e-mailplatform, de browser en andere online tools, creëren een unieke privacy-respecterende omgeving.

/e/OS is een 'ontGooglede' versie van Android OS. Het heeft een open-source Android OS-kern, zonder dat Google-apps of Google-services toegang hebben tot je persoonlijke gegevens.

Alles over /e/OS
Terug naar blog