Clicky

FAQ

 

Algemeen

Goodbye BigTech is een initiatief van De Keuringsdienst van Waarheid, de website die kritisch kijkt naar allerlei 'waarheden' die ons worden verteld en deze stevig aan de tand voelt. Dat doen zij vooral door middel van video-content.

Het maken van video's is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid, waar nauwelijks inkomsten tegenover staan. De Keuringsdienst van Waarheid wil niet, zoals vele andere videomakers wél doen, actief vragen om donaties. (De optie om te doneren is er uiteraard  wel.) Liever bieden we producten en diensten aan waar we zelf 100% achter staan, en waarmee onze kijkers écht geholpen zijn. Hoewel de marges klein zijn, kunnen we hiervan wel een deel van de kosten dekken.

Voor algemene vragen over onze producten en diensten kun je een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website is tevens een chatfunctie beschikbaar.

Heb je al een product of dienst van Goodbye BigTech, en heb je daar een vraag over? Dan kun je een ticket aanmaken op https://support.goodbyebigtech.nl. Afhankelijk van het product of de dienst waarover je vraag gaat, komt het dan altijd bij de juiste persoon terecht.

 

Telefoon

Mobiele telefoons worden standaard voorzien van allerlei Google- of Apple-diensten, zoals GApps, Play, iTunes, Play Services en vele (verplichte) apps, waaronder Gmail, Movies, Books, etc. Om de telefoon te kunnen gebruiken, moet je een Google- of iOS-account aanmaken, welke gekoppeld moet worden aan een geldig telefoonnummer. Vanaf dat moment is alles wat je met je telefoon doet onlosmakelijk verbonden met jouw identiteit.

Iedere app die je installeert, wordt geïnstalleerd via Google Play of de Apple Play Store. Daarmee is er altijd een connectie tussen Google of Apple en de data die de app verzamelt. Het overgrote deel van de apps vereist toegang tot allerlei functies en sensoren, variërend van je GPS-locatie tot je microfoon en camera. Waarom? Welke van jou gegevens worden er allemaal 'verhandeld'?

Een BigTech-vrije telefoon werkt zonder iOS of Google-account. Er is geen enkele connectie tussen de telefoon, de gebruiker en Google of Apple. Om de telefoon te gebruiken, is geen inlog vereist. Google Play en de Apple App Store blinken van afwezigheid, net als alle andere Google- en iOS-diensten.

De vervangende app-store heet "de App Lounge" en deze is uitsluitend voorzien van apps die je privacy respecteren. Wanneer je je beperkt tot het gebruiken van deze apps, mag je er vanuit gaan dat geen van jouw gegevens gedeeld worden met een ander.

Bijna. Nagenoeg iedere app op een BigTech-vrije telefoon te installeren, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar, waarom zou je apps installeren die jouw data niet respecteren? Vele apps zijn en waren een enorme inbreuk op je privacy. De meeste van deze diensten werken echter ook prima vanuit de browser, dus een app is sowieso niet nodig om bijvoorbeeld tóch te kunnen Facebook'en of Linkedin'nen.

Binnen de App Lounge zijn vele apps te vinden die Open Source zijn en een prima alternatief vormen voor apps die je gewend was. Zo is er bijvoorbeeld Magic Earth, een geweldige navigatie-app die niet onderdoet voor Google Maps.

Met een telefoon zonder Google of Apple kun je nagenoeg alles dat je gewend was.. Maar, wanneer je alles blijft doen dat je gewend was, is een BigTech-vrije telefoon redelijk zinloos. Met de keuze om BigTech-vrij te gaan, zou je ook van enkele apps afscheid moeten willen nemen. Er zijn echt prima alternatieven!

WhatsApp is verreweg de meest gebruikte berichten-app. Er is een oplossing, waarmee je tóch gebruik kunt maken van WhatsApp op je BigTech-vrije telefoon, zonder de app daadwerkelijk te installeren. Hiervoor maken we gebruik van de app WhatsApp Web To Go.

Als je al gebruikmaakt van WhatsApp, dan kun je de nieuwe, BigTech-vrije telefoon koppelen met je oude telefoon via WhatsApp Web To Go. Vanaf dat moment lees en verstuur je berichten vanuit die veilige app. Maak je nog geen gebruik van WhatsApp? Dan installeer je dat eerst op een 'normale' telefoon, om vervolgens dat account te koppelen via WhatsApp Web To Go.

Om maar even trots af te trappen: Wij waren de eersten die een Bigtech-vrije, privacy respecterende smartphone lanceerden in Nederland. Dat deden we al in maart van 2021. Anderen vonden dat blijkbaar - net als wij - een goed idee.
;-)

Als het je te doen is om het beschermen van je privacy tegen de priemende ogen van BigTech, dan zit je bij ons helemaal goed. Zonder Google- of iOS-account, met het open source besturingssysteem /e/OS geïnstalleerd, en met Advanced Privacy, is deze telefoon in staat om jouw data bij jou te houden.

Er zijn aanbieders die vol in de overdrive gaan en allerlei oplossingen aanbieden die voor iemand als - laten we zeggen - Edward Snowden belangrijk zijn. Echter, wanneer je niet op de vlucht bent voor opsporingsdiensten of achterna gezeten wordt door overheidsinstanties, dan is dat in onze ogenoverdaad. Overdaad wat ten koste gaat van het gebruiksgemak, en waar ook nog eens een prijskaartje aan hangt. (Wij adviseren voortvluchtigen overigens om helemáál geen telefoon te nemen.) Onze telefoons zijn gericht op het beschermen van je privacy. Je data. En dat doen ze.

Ja, dat kan. De telefoons zijn SIM-lock-vrij, dus iedere SIM-kaart kan erin.

 

Laptop / PC

Een 'refurbished' laptop of PC is een gebruikte computer die weer 'zo goed als nieuw' is gemaakt. We gebruiken sowieso enkel apparaten die nagenoeg schadevrij zijn; hooguit zeer lichte gebruikssporen. Onderdelen die niet zo fraai meer zijn, worden vervangen. Veel van onze laptops hebben een gloednieuw beeldscherm en toestsenbord.

Al met al heb je een apparaat dat werkelijk zo goed als nieuw is, maar dan voor een verdraaid vriendelijke prijs. En BigTech-vrij! We geven altijd 6 maanden garantie op al onze refurbished laptops en PC's.

In 99,9% van de gevallen: ja. Voor het normale dagelijkse gebruik, zowel zakelijk als privé, is er niets dat niet werkt op een Linux-computer. Van online aplicaties tot documenten bewerken en spreadsheets maken. Linux is inmiddels zo populair dat er voor de meeste programma's ook een versie voor Linux beschikbaar is. Voor de meeste gebruikers is Linux Mint een verademing ten opzichte van Windows of MacOS. Het is enorm intiuïtief en gebruiksvriendelijk.

Alleen wanneer het neerkomt op heel specifieke softwarepakketten, bijvoorbeeld voor architecten of grafisch ontwerpers, dan kán het zijn dat er voor die pakketten geen Linux-versie is. Echter... Er zijn voor Linux bijna altijd alternatieven beschikbaar - veelal gratis - ook voor grafisch ontwerpers en architecten.

 

E-mailaccount

Ja. Je kunt het account aan zoveel apparaten koppelen als jij wilt. Je telefoon, je laptop, tablet en computer zijn allemaal verbonden met de server. Wat je doet op één van de apparaten (lezen, beantwoorden, verwijderen, etc.) wordt altijd gesynchroniseerd op de andere apparaten.

De standaard limiet is 200 e-mails per dag. Dat zijn dus 6.000 berichten per maand. Wanneer je hier niet genoeg aan denkt te hebben, kun je contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Met 2 GB kun je ongeveer 20.000 mailtjes verzenden en ontvangen en 5.000 bijlagen versturen of ontvangen. Daarbij gaan we er dus vanuit dat je geen enkel van die berichten verwijdert, maar alles bewaart. Twijfel je aan de grootte? Dan kun je meteen voor 5 of 10 GB kiezen, of het pakket opwaarderen, zodra de opslagruimte vol dreigt te raken.

Ja, dat kan. Je deelt dan de capaciteit van je account met elkaar. Dus, wanneer je een pakket van 2 GB hebt afgenomen en je wilt daar een tweede e-mailadres op laten aanmaken, dan maken beide adressen gebruik van die 2 GB. Binnen één account moeten de e-mailadressen wél gebruik maken van dezelfde domeinnaam.

Voor het aanmaken van een extra emailadres rekenen we eenmalig een setup fee van €5 .

 

Linux Mint Ombouw-service

Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, beoordelen wij of jouw computer geschikt is voor de upgrade naar Linux Mint. In 99% van de gevallen is dat het geval. Zodra wij hebben vastgesteld dat je computer geschikt is, ontvang je per e-mail een link naar de webpagina waar je de bestelling concreet kunt maken.

Nee. Linux maakt gebruik van een geheel andere schijfindeling dan Windows. De hardeschijf wordt daarom geheel gewist en geformateerd. Je dient er dus voor te zorgen dat je persoonlijke bestanden, zoals foto's, video's en documenten elders veiligstelt, voordat je laptop of PC onze kant op komt.

Tip! Denk ook aan de bookmarks/favorieten in je webbrowser. Deze kun je in vrijwel iedere browser exporteren, zodat je ze later weer kunt overzetten in je nieuwe, BigTech-vrije browser.

In 99,9% van de gevallen: ja. Voor het normale dagelijkse gebruik, zowel zakelijk als privé, is er niets dat niet werkt op een Linux-computer. Van online aplicaties tot documenten bewerken en spreadsheets maken. Linux is inmiddels zo populair dat er voor de meeste programma's ook een versie voor Linux beschikbaar is. Voor de meeste gebruikers is Linux Mint een verademing ten opzichte van Windows of MacOS. Het is enorm intiuïtief en gebruiksvriendelijk.

Alleen wanneer het neerkomt op heel specifieke softwarepakketten, bijvoorbeeld voor architecten of grafisch ontwerpers, dan kán het zijn dat er voor die pakketten geen Linux-versie is. Echter... Er zijn voor Linux bijna altijd alternatieven beschikbaar - veelal gratis - ook voor grafisch ontwerpers en architecten.

Nee, dat kan helaas niet. Vooraf valt niet in te schatten of jouw PC of laptop tot de 'vlotte gevallen' behoort, of dat we nog handmatig moeten knutselen aan drivers of specifieke instellingen. Als het tegenzit wordt het voor beide partijen ongemakkelijk; de één zit te wachten, terwijl de ander zich opgehaast voelt. Kortom, 'klaar terwijl je wacht' gaat bij ons helaas niet op.

Geen product in de winkelwagen

Nieuw bij Goodbye BigTech:
S9Samsung Galaxy S9

Dat wil ik zien!