Waarom een BigTech-vrije PC of laptop?
In deze video leggen we uit waarom de keuze voor een BigTech-vrije PC of laptop een goed idee is. In de eerste plaats neem je daarmee afscheid van BigBrother en tegelijk haal je het meeste uit je computer!
---
Onze BigTech-vrije laptop vind je hier:
https://goodbyebigtech.nl/bigtech-vrije-laptop
De BigTech-vrije PC vind je hier:
https://goodbyebigtech.nl/bigtech-vrije-laptop
Cijfers en data over Linux:
https://hostingtribunal.com/blog/linux-statistics/
Informatie over de schimmige deal van Bill Gates en Microsoft:
https://nextbigwhat.com/when-bill-gates-got-lucky-with-ibm-deal-the-hidden-story/
'Spying Eyes' van Windows:
https://www.hackread.com/windows-10-is-spying-on-you/
Wat is een BigTech-vrije telefoon?
Mobiele telefoons worden standaard voorzien van allerlei Google- of Apple-diensten, zoals GApps, Play, iTunes, Play Services en vele (verplichte) apps, waaronder Gmail, Movies, Books, etc. Om de telefoon te kunnen gebruiken, moet je een Google- of iOS-account aanmaken, welke gekoppeld moet worden aan een geldig telefoonnummer. Vanaf dat moment is alles wat je met je telefoon doet onlosmakelijk verbonden met jouw identiteit.
Iedere app die je installeert, wordt geïnstalleerd via Google Play of de Apple Play Store. Daarmee is er tevens een (mogelijke) connectie tussen Google of Apple en de data die de app verzamelt. Het overgrote deel van de apps vereist toegang tot allerlei functies en sensoren, variërend van je GPS-locatie tot je microfoon en camera. Waarom? Welke van jou gegevens worden er allemaal 'verhandeld'?
Een BigTech-vrije telefoon werkt zonder iOS of Google-account. Er is geen enkele connectie tussen de telefoon, de gebruiker en Google of Apple. Om de telefoon te gebruiken, is geen inlog vereist. Google Play en de Apple App Store blinkt van afwezigheid, net als alle andere Google- en iOS-diensten.
De vervangende app-store heet "F-droid" en deze is uitsluitend voorzien van apps die je privacy respecteren. Wanneer je je beperkt tot het gebruiken van deze apps, mag je er vanuit gaan dat geen van jouw gegevens gedeeld worden met een ander.
Kunnen alle apps geïnstalleerd worden op een BigTech-vrije telefoon?
Nee. En dat is maar goed ook. Wanneer je niet bereid bent om afscheid te nemen van apps die voornamelijk als doel hebben/hadden om je data te verzamelen en te delen, dan is een BigTech-vrije telefoon niets voor jou. Denk hierbij in ieder geval aan de apps van de toonaangevende BigTech-bedrijven, zoals Facebook, Google, Linkedin en Apple.
Met enig kunst- en vliegwerk is bijna iedere app op een BigTech-vrije telefon te installeren. Maar, waarom zou je? Vele apps zijn en waren een enorme inbreuk op je priacy. Ze kunnen vanuit de basis niet op een BigTech-vrije telefoon worden geïnstalleerd, omdat ze niet voorkomen in F-droid; de apstore. De meeste van deze diensten werken echter ook gewoon vanuit de browser, dus een app is sowieso niet nodig om bijvoorbeeld tóch te kunnen Facebook'en of Linkedin'nen.
Binnen F-Droid zijn vele apps te vinden die de wegvallende fumcties overnemen. Onderstaande apps verdienen onze aanbeveling. Deze worden door ons alvast op iedere Google-vrije telefoon geïnstalleerd:
- E-mail: SimpleEmail
- Navigatie: OsmAnd
- Internetbrowser: DuckDuckGo Browser
- VPN: RiseUp VPN
- YouTube viewer: NewPipe
- Synchronisatie agenda, contacten en taken: DavX5
- Telegram
Waarom wordt enkel de Samsung Galaxy A5 aangeboden?
De Samsung Galaxy A5 is een betrouwbaar toestel met een prettig formaat. Dit toestel is voor ons goed verkrijgbaar in refurbished condition.
Maar, de belangrijkste reden is, omdat een toestel met LineageOS aan boord veel minder van de processor en het geheugen vraagt dan een telefoon met stock-Android of stock iOS. Dat betekent dat een oudere telefoon met LineageOS vaak beter presteert dan een nieuwer exemplaar met het fabrieks-OS erop. Dus, om een goed functionerende en privacy-respecterende telefoon te bezitten, hoef je absoluut niet diep in de buidel te tasten.
Wat is er niet mogelijk met een BigTech-vrije telefoon?
Met een telefoon zonder Google of Apple kun je bijna alles. Maar, met de keuze om BigTech-vrij te gaan, zou je ook van enkele apps afscheid moeten willen nemen. Er zijn prima alternatieven.
Sommige apps werken enkel en alleen in combinatie met Google Play of Apple Play Store, vanuit veilgheidsoverwegingen. Want, ondanks alle nadelen die aan een telefoon kleven t.a.v. je privacy, is er ook een bepaalde mate van controle mogelijk omdat je telefoon op allerlei manieren aan je identiteit verbonden is. Bijna alle banken-apps maken gebruik van deze controle. Die controle is op een BigTech-vrije telefoon niet mogelijk, omdat de telefoon op geen enkele wijze aan één specifieke persoon gebonden is. (Dat is ook precies waarvoor we kiezen bij het gebruik van een BigTech-vrij toestel.) Sommige banken-apps werken niet op een BigTech-vrije telefoon. Houd hier rekening mee. Je kunt bijvoorbeeld een oude smartphone gebruiken voor deze functionaliteit, welke je gewoon altijd thuis laat liggen. Voor de afhandeling van bankzaken terwijl je onderweg bent, steek je weer gewoon de cardreader in je tas.
Bijna iedereen gebruikt WhatsApp, maar dat werkt niet op een BigTech-vrije telefoon. Wat nu?
WhatsApp is verreweg de meest gebruikte berichten-app. Op een BigTech-vrije telefoon is deze echter niet te installeren, omdat de app je privacy niet respecteert. Er is wel een oplossing, waarmee je tóch gebruik kunt maken van WhatsApp op je BigTech-vrije telefoon, zonder de app daadwerkelijk te installeren. Hiervoor maken we gebruik van de functie WebWhatsApp en de app WhatsApp Web To Go.
Bij de vorige vraag ("Wat is er niet mogelijk met een BigTech-vrije telefoon?") legden we uit hoe je een oude telefoon kunt gebruiken voor je bankzaken. Op deze telefoon is een standaard Android of iOS geïnstalleerd en dit toestel laat je gewoon altijd thuis liggen, eventueel continu aan een lader. Op deze telefoon kun je tevens WhatsApp installeren.
Op je BigTech-vrije telefoon installeer je nu WhatsApp Web To Go. (Op onze toestellen hebben wij dat al voor je gedaan.) Deze app maakt verbinding met de telefoon waarop WhatsApp geïnstalleerd is en zodoende kun je tóch in contact blijven met alle andere WhatsApp'ers. Je moet vanzelfsprekend wel zorgen dat je 'thuis-blijf-telefoon' altijd verbonden is met internet. Het enige nadeel is, dat je geen notificaties ontvangt.
Telegram is overigens wél gewoon te installeren via F-Droid.