FAQ

Algemeen

Goodbye BigTech is een initiatief van De Keuringsdienst van Waarheid, de website die Erik van der Horst in het najaar van 2020 startte. In 2021 zag je Erik regelmatig aan tafel bij Café Weltschmerz als interviewer, en als de gastheer van Poppencast TV.

Voor algemene vragen over onze producten en diensten kun je een e-mail sturen naar: mail@goodbyebigtech.nl.

Op dinsdag en donderdag zijn we telefonisch bereikbaar van 10:00 tot 13:00 uur, via 085 800 07 82.

Heb je al een product of dienst van Goodbye BigTech, en heb je daar een vraag over? Dan kun je een ticket aanmaken op https://www.goodbyebigtech.support. Afhankelijk van het product of de dienst waarover je vraag gaat, komt het dan altijd bij de juiste persoon terecht.

We werken met een klein team, vanuit verschillende locaties, en we zijn regelmatig ook ergens op locatie. Wanneer we alle dagen van de week en de hele dag telefonisch bereikbaar zouden zijn, dan komen we daadwerkelijk niet meer aan onze werkzaamheden toe. Daarom communiceren we bij voorkeur per e-mail, of via ons ticketsysteem. Dan kunnen we reageren op een voor ons geschikt moment. Dat doen we overigens ook in de avonduren en in het weekend.

Nee. We werken vanuit verschillende locaties, en regelmatig ook op locatie. Omdat we slechts een klein team zijn, is het daardoor nauwelijks te organiseren om bezoek te ontvangen. Daarvoor is de agenda helaas te onvoorspelbaar.

Telefoon

Mobiele telefoons worden standaard voorzien van allerlei Google- of Apple-diensten, zoals GApps, Play, iTunes, Play Services en vele (verplichte) apps, waaronder Gmail, Movies, Books, etc. Om de telefoon te kunnen gebruiken, moet je een Google- of iOS-account aanmaken, welke gekoppeld moet worden aan een geldig telefoonnummer. Vanaf dat moment is alles wat je met je telefoon doet onlosmakelijk verbonden met jouw identiteit.

Iedere app die je installeert, wordt geïnstalleerd via Google Play of de Apple Play Store. Daarmee is er altijd een connectie tussen Google of Apple en de data die de app verzamelt. Het overgrote deel van de apps vereist toegang tot allerlei functies en sensoren, variërend van je GPS-locatie tot je microfoon en camera. Waarom? Welke van jou gegevens worden er allemaal 'verhandeld'?

Een BigTech-vrije telefoon werkt zonder iOS- of Google-account. Er is geen enkele connectie tussen de telefoon, de gebruiker en Google of Apple. Om de telefoon te gebruiken, is geen inlog vereist. Google Play en de Apple App Store blinken van afwezigheid, net als alle andere Google- en iOS-diensten.

De vervangende app-store heet "de App Lounge", en deze is voorzien van een Privacy Rating, waarmee je in één oogopslag ziet wat een app allemaal van jou en van je data verlangt. Welke trackers zitten er in een app verborgen? Welke toegang verlangt de app tot onderdelen van mijn telefoon, zoals de camera, microfoon of mijn locatie?

Het mooie is, dat /e/OS is voorzien van Advanced Privacy, waarmee alle trackers volledig worden geblokkeerd. Bovendien bepaal jij helemaal zelf tot welke onderdelen van je telefoon een app toegang heeft. Dus, verlangt jouw parkeer-app toegang tot je camera of microfoon? Dan weiger je dit eenvoudig, voor eens en voor altijd.

Bijna. Alle apps uit de PlayStore én uit F-Droid zijn op een BigTech-vrije telefoon te installeren, met uitzondering van de betaalde apps uit de Google PlayStore. Daarvoor is immers Google Pay nodig en dát werkt niet zonder Google-account.

Maar, waarom zou je apps installeren die jouw data niet respecteren? Vele apps zijn en waren een enorme inbreuk op je privacy. De meeste van deze diensten werken echter ook prima vanuit de browser, dus een app is sowieso niet nodig om bijvoorbeeld tóch te kunnen Facebook'en of Linkedin'nen.

Binnen de App Lounge zijn vele apps te vinden die Open Source zijn en een prima alternatief vormen voor apps die je gewend was. Zo is er bijvoorbeeld Magic Earth, een geweldige navigatie-app die niet onderdoet voor Google Maps.

Het volledige, gratis aanbod uit de Google PlayStore is te installeren, maar dan wél annoniem. De AppLounge maakt via een slimme 'zijdeur' verbinding met de PlayStore en zodoende zijn alle apps verkrijgbaar én blijft jouw privacy gewaarborgd.

Met een telefoon zonder Google of Apple kun je nagenoeg alles doen wat je gewend was. Echter, wanneer je alles blijft doen dat je gewend was, is een BigTech-vrije telefoon redelijk zinloos. Met de keuze om BigTech-vrij te gaan, zou je tevens van enkele apps die je gewend was te gebruiken, afscheid moeten willen nemen. Er zijn echt prima alternatieven!

Wat we hiermee bedoelen? Onze telefoons zijn ongelooflijk goed in staat om en halt toe te roepen aan ongewenste en verborgen data-vergaring. Oftewel, allerlei code die in apps en besturingssytemen zijn ingebouwd, met het enkele doel om jouw data binnen te harken, worden buitenspel gezet door /e/OS en Advanced Privacy.

Wat /e/OS en Advanced Privacy niet kunnen tegenhouden is de data die jij vrijwillig deelt met BigTech-firma's, bijvoorbeeld door het gebruik van WhatsApp, Gmail, Facebook, Linked, etc. Met andere woorden: naast de keuze voor een BigTech-vrije telefoon (en computer) zou je ook kritisch mogen kijken naar je gedrag en de keuzes die je maakt.

Om maar even trots af te trappen: Wij waren de eersten die een Bigtech-vrije, privacy respecterende smartphone lanceerden in Nederland. Dat deden we al in maart van 2021. Anderen vonden dat blijkbaar - net als wij - een goed idee.
;-)

Als het je te doen is om het beschermen van je privacy tegen de priemende ogen van BigTech, dan zit je bij ons helemaal goed. Zonder Google- of iOS-account, met het open source besturingssysteem /e/OS geïnstalleerd, en met Advanced Privacy, is deze telefoon in staat om jouw data bij jou te houden.

Er zijn aanbieders die vol in de overdrive gaan en allerlei oplossingen aanbieden die voor iemand als - laten we zeggen - Edward Snowden belangrijk zijn. Echter, wanneer je niet op de vlucht bent voor opsporingsdiensten of achterna gezeten wordt door overheidsinstanties, dan is dat in onze ogen overdaad. Overdaad wat ten koste gaat van het gebruiksgemak, en waar ook nog eens een prijskaartje aan hangt. (Wij adviseren voortvluchtigen overigens om helemáál geen telefoon te nemen.) Onze telefoons zijn gericht op het beschermen van je privacy. Je data. En dat doen ze.

Ja, dat kan. De telefoons zijn SIM-lock-vrij, dus iedere SIM-kaart kan erin.

Laptop / PC

Een 'refurbished' laptop of PC is een gebruikte computer die weer 'zo goed als nieuw' is gemaakt. We gebruiken sowieso enkel apparaten die nagenoeg 'gebruiksspoor-vrij' zijn; hooguit zeer lichte gebruiksspoortjes. Onderdelen die niet zo fraai meer zijn, worden vervangen. Veel van onze laptops hebben een gloednieuw beeldscherm en toestsenbord.

Al met al heb je een apparaat dat werkelijk zo goed als nieuw is, maar dan voor een verdraaid vriendelijke prijs. En BigTech-vrij! We geven altijd 6 maanden garantie op al onze refurbished laptops en PC's.

In 99,9% van de gevallen: ja. Voor het normale dagelijkse gebruik, zowel zakelijk als privé, is er niets dat niet werkt op een Linux-computer. Van online aplicaties tot documenten bewerken en spreadsheets maken. Linux is inmiddels zo populair dat er voor de meeste programma's ook een versie voor Linux beschikbaar is. Voor de meeste gebruikers is Linux Mint een verademing ten opzichte van Windows of MacOS. Het is enorm intiuïtief en gebruiksvriendelijk.

Alleen wanneer het neerkomt op heel specifieke softwarepakketten, bijvoorbeeld voor architecten of grafisch ontwerpers, dan kán het zijn dat er voor die pakketten geen Linux-versie is. Echter... Er zijn voor Linux bijna altijd alternatieven beschikbaar - veelal gratis - ook voor grafisch ontwerpers en architecten.

Linux Mint Ombouwservice

Nee, helaas niet. Doordat onze agenda's vrij onberekenbaar zijn, en we niet vanuit één centrale locatie werken, is dat te onpraktisch. We sturen je een verzendlabel, waarmee je jouw computer aangetekend en verzekerd met PostNL naar ons verstuurt. Wij sturen 'm op dezelfde wijze weer retour, zodra de upgrade naar Linux Mint een feit is.